Certificat energetic

Home Certificat energetic

Ce este certificatul energetic

Certificatul energetic iti arata care este performanta energetica a unei cladiri si se refera la tot ceea ce implica o buna functionare a acesteia:

  • incalzirea camerelor
  • incalzirea apei de consum
  • racirea
  • ventilarea
  • iluminatul

De ce ai nevoie de certificat energetic

Conform legii, toate cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau inchiriaza trebuie sa aiba un certificat energetic. Altfel, potrivit Codului Civil, toate contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate fara a exista un certificat energetic sunt supuse nulitatii relative.

Cadrul legal privind eliberarea certificatelor energetice

Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, ce a intrat in vigoare in 19 iulie 2013 precizeaza:

“Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz”.

In momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul de performanta energetica, in original, noului proprietar.

Mai mult, legea mentioneaza ca toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica trecuta in certificatul energetic al apartamentului oferit spre vanzare/ inchiriere.

Etape pentru elaborarea certificatului energetic

  1. Vizitare locuinta/ cladire
  2. Calculare performanta energetica
  3. Elaborare certificat energetic

Documente necesare pentru certificatul energetic

Pentru a se calcula performanta energetica si pentru a se emite certificatul energetic este nevoie de:

  • actul de vanzare-cumparare
  • releveul sau cadastru apartamentului / cladirii.

Cum se calculeaza performanta energetica

Calcularea performantei energetice pentru elaborarea certificatului energetic se face conform unei metodologii de calcul ce ia in considerare mai multi indicatori:

  1. izolatia termina
  2. caracteristicile tehnice ale cladirii si ale instalatiilor
  3. expunerea la soare
  4. vecinatatea cladirilor
  5. amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici
  6. sursele proprii de producer a energiei
  7. alti factori ce influenteaza necesarul de energie; de exemplu climatul interior al cladirii