Certificatul energetic iti arata care este performanta energetica a unei cladiri si se refera la tot ceea ce implica o buna functionare a acesteia:
Conform legii, toate cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau inchiriaza trebuie sa aiba un certificat energetic. Altfel, potrivit Codului Civil, toate contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate fara a exista un certificat energetic sunt supuse nulitatii relative.
Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283, din 20 mai 2013, ce a intrat in vigoare in 19 iulie 2013 precizeaza:
“Pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz”.
In momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul de performanta energetica, in original, noului proprietar.
Mai mult, legea mentioneaza ca toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica trecuta in certificatul energetic al apartamentului oferit spre vanzare/ inchiriere.
Calcularea performantei energetice pentru elaborarea certificatului energetic se face conform unei metodologii de calcul ce ia in considerare mai multi indicatori: