Cum ne alegem materialul de constructie pentru casa

Materialul de constructie este important, el decide pretul si confortul casei pe care vrem sa o construim. Cu tot avantul luat de tehnologiile bazate pe constructiile eco, romanii sunt mai conservatori decat declara, pentru ca ei aleg in continuare materiale clasice cum ar fi betonul, BCA-ul ori caramida!

Materialul de constructie ales in functie de eficienta energetica

Nu doar eficienta energetica este hotaratoare atunci cand alegi materialul de constructie, ci si timpul de executie a lucrarii, pentru ca una este sa organizezi un santier pe perioada catorva luni, sau poate chiar pe perioada unui an intreg si alta este ca dupa doar cateva zile sa te muti in casa. Cum este posibil? Casele modulare gen lego sau cele contruite din prefabricate sau din lemn, te pot scuti de chinul prin care trec multi romani care-si construiesc case in regie materialul de constructieproprie, care aleg materialul de construictie clasic, (beton sau caramida). S-a ajuns la performanta de a se asambla o locuinta de mici dimensiuni intr-o singura zi, dar inca romanii au idei preconcepute in ce priveste durabilitatea si seriozitatea unei locuinte care a fost ridicata in 24 de ore.

Materialul de constructie cel mai cautat acum este caramida goala pe interior, despre care se spune ca este foarte buna izolatoare termic. Pe locul doi la aceasta categorie ne-ecologica este BCA-ul si el cu un coeficient ridicat de izolare.

Un experiment care va poate ajuta sa alegeti materialul de constructie

S-a realizat la scara mica o constructie interesanta, la ridicarea careia s-au folosit mai multe timpuri de materiale. Din pacate, materialul de constructie propus de noi de cele mai multe ori, lemnul, nu s-a regasit printre materialele testate. Asadar, daca vreti sa alegeti totusi sa va construiti o casa traditionala, cu fundatie si pereti din BCA, beton, caramida sau boltari este bine sa stiti la ce rezultate s-a ajuns dupa experimentul de masurare a performantei energetice. Sursa de caldura a fost pozitionata in interiorul si nu in exteriorul constructiei, iar peretii au fost construiti din materiale diferite: termopan, caramida, BCA, boltari si beton armat. Temperatura constanta din interior era de 88 de grade Celsius, iar experimentul a constat in masurarea temperaturii exterioare pe fiecare perete. Care au fost rezultatele? Pe cel de BCA erau 23 de grade, pe cel de caramida 26, pe cel din boltari s-au inregistrat deja 35, iar cel mai putin performant a fost desigur peretele de termopan, care s-a incalzit pana la 45 de grade! Confirma pe deplin tot ce se constata si la auditul energetic pe care si noi il facem de fiecare data, si de aceea am afirmat si pe siteurile specializate pe care le detinem, ca toate cladirile de birouri sau rezidentiale cu pereti din geamuri sunt ineficiente energetic!

De aceea, in concluzie, orice material s-ar alege, termoizolarea exterioara este necesara si ea trebuie potrivita pentru fiecare material de constructie in parte. Nu uita, ca in maximum 24 de ore, noi iti putem audita energetic locuinta si iti putem elibera un certificat energetic valabil 10 ani!

 

 

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *