Termoizolatia casei sau apartamentului, masurabila prin termografie

Termoizolatia casei este un lucru despre care se vorbeste foarte des in ultimii ani, mai ales de cand blocurile de locuinte au intrat in programele de reablitare termica. Aceste programe mamut puse in practica de primarii ultimului cincinal s-au dovedit a nu fi chiar toate initiative de succes. Nu mai departe de luna trecuta, cativa tineri cu umor, au izolat termic soclul fostei statui a lui Lenin din Piata presei, termoizolatia caseivrand sa atraga atentia asupra calitatii slabe a termoizolatiei casei in care locuiau , termoizolatie realizata de o firma angajata de primaria de sector. In astfel de cazuri, pentru a demonstra calitatea indoielnica a lucrarilor de reabilitare termica multi propretari au apelat la termografie.

Termografia este utilizată de mult timp în industrie pentru stabilirea regimurilor termice ale instalaţiilor. Actualmente se foloseste la mentenanţa, in controlul periodic preventiv al instalaţiilor electrice, unde se cauta descoperirea punctelor „calde” dar mai este folosita si in controlul izolaţiei termice.

Prin termografia în infraroşu se obtine imaginea unei scene termice. Practic, termografia studiază măsurarea de la distanţă a temperaturii suprafeţelor corpurilor, pentru ca toate corpurile au o imagine termică, regiunile „calde”, respectiv cele „reci” ale acestora, emiţând radiaţie în infraroşu, detectată de traductoare specializate. In industrie pot fi controlate cuplaje, rulmenţi, statoare de motoare electrice, sisteme de ungere şi răcire.

Revenind insa la masurarea calitatii termoizolatiei casei, procesul in sine poate suferi din cauza calificarii si experientei scazute a operatorului, ori din cauza necunoasterii caracteristicilor functionale a instrumentului de lucru, numit instrument radiometric. Exista deasemenea variaţii în temperatura ambientului care pot influenta rezultatul masurarii. Trebuie sa stiti ca instrumentele nu măsoară temperatura! Acestea măsoară radiaţia în infraroşu care, corectată, poate da o temperatură aparentă. În condiţii reale de măsură, o corecţie de precizie repetabilă este practic imposibilă pentru orice material radiant.

Instrumentele termografice furnizează informaţii numai despre temperatura de suprafaţă şi nu despre maximul acesteia în zona afectată. De aceea daca ne inchipuim ca vom obtine rezultate de inalta acuratete despre termoizolatia casei s-ar putea sa gresim.
Energia termică emisă la locul de defect variază si fără informaţii despre defecțiune în momentul măsurării şi predicţia evoluţiei acesteia, termograma îşi pierde substanţial din informaţie.

In concluzie, este bine ca termoizolatia casei sa fie facuta temeinic si daca se poate sa va asigurati ca executia o face o firma pe care sa o puteti controla si amenda in cazul in care lucrarile nu sunt facute in standardele dorite.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *